28/8/09

Ο «Πολεμιστής του Ουράνιου Τόξου» στις Κυκλάδες

Η Greenpeace, οι αλιείς και οι επιστήμονες ζητάνε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου που θα περιλαμβάνει τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Σύρο, Κύθνο και Κέα όπου θα δραστηριοποιούνται αποκλειστικά οι αλιείς της μικρής παράκτιας αλιείας, ενώ θα υπάρχει και ένας πυρήνας απόλυτης προστασίας από κάθε μορφή αλιείας στην θαλάσσια περιοχή περιμετρικά του νησιού Γυάρος. Από τα μέχρι τώρα ευρήματα στις Κυκλάδες, προκύπτει ότι η περιοχή αυτή των βόρειων Κυκλάδων πληροί όλα τα κριτήρια που ορίζει ο Μεσογειακός Κανονισμός για την Αλιεία, για να ανακηρυχθεί σε θαλάσσιο καταφύγιο.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας για την προστασία της θάλασσας και τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων, τo “Rainbow Warrior” ταξιδεύει στη Μεσόγειο από τον Ιούλιο. Το ιστορικό πλοίο της Greenpeace, που ταξιδεύει για να αναδείξει τις ομορφιές και τις απειλές του πλανήτη, το πλοίο που υπερασπίστηκε τις φάλαινες, που πολέμησε τον πυρηνικό εφιάλτη, θα βρίσκεται στη χώρα μας από τις 21 Αυγούστου για να πλεύσει στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και να καταγράψει το βυθό των Βόρειων Κυκλάδων, με σκοπό την προστασία της περιοχής.

«Είναι η δεύτερη φορά που βρισκόμαστε στα νερά των Κυκλάδων μέσα σε ένα χρόνο και συναντούμε αχαρτογράφητα και απροστάτευτα λιβάδια της Ποσειδωνίας. Η συγκεκριμένη καταγραφή αποτελεί άλλο ένα τεκμήριο της σημασίας της περιοχής και δικαιώνει για άλλη μια φορά τους αλιείς που απαιτούν την προστασία της.»

Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) έχουν τεράστια περιβαλλοντική σημασία για τις θάλασσες της Ελλάδας, αποτελώντας καταφύγιο για περισσότερα από 1.200 θαλάσσια είδη και παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην υγιή κατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες δάση της θάλασσας επειδή δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα και παράγουν οξυγόνο, συμβάλλοντας σημαντικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα, το φυτό αυτό μένει απροστάτευτο αφού υπολογίζεται πως έχει χαρτογραφηθεί μόνο το 10-20% των λιβαδιών, αφήνοντας το υπόλοιπο 80% εκτεθειμένο στον κίνδυνο της καταστροφικής αλιείας.
www.greenpeace.org/greece


kea-tzia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου