9/9/09

3ο Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Παραδοσιακής Κουζίνας

Δεν είναι μόνο καταγάλανα νερά και δαντελωτές ακρογιαλιές τα νησιά του Αιγαίου. Είναι και σοκάκια πλημμυρισμένα με αρώματα από τις τοπικές λιχουδιές. Ποιος θα πει «όχι» σε μια χορταστική ομελέτα με αυγά, λουκάνικα και πατάτες- τα φουρτάλια της Άνδρου; Και για επιδόρπιο μια παραδοσιακή χαλβαδόπιτα αμυγδάλου από τη Σύρο;

Είναι δύο από τις γευστικές προτάσεις νοικοκυρών και σεφ από κάθε νησί των Κυκλάδων που έστησαν μια τεράστια κουζίνα στη Σίφνο για τρεις μέρες (3- 5 Σεπτεμβρίου).

Λιχουδιές... έβραζαν στο ίδιο καζάνι ανοίγοντας την όρεξη, με αφορμή το 3ο Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Παραδοσιακής Κουζίνας, το οποίο ονομάζεται «Νικόλαος Τσελεμεντές» προς τιμήν του αρχιμάγειρα που καταγόταν από τη Σίφνο.

Τα δώδεκα ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα του φεστιβάλ εκπροσώπησαν την τοπική κουζίνα ισάριθμων νησιών των Κυκλάδων και παρουσίασαν τον τρόπο παρασκευής τοπικών φαγητών και γλυκισμάτων με όλα τα «μυστικά».

Το μενού περιλάμβανε από τη στραπατσάδα με πασπαλά (χοιρινό κρέας με αβγά και ντομάτα) της Κέας και τα παραδοσιακά κεφτεδάκια με μυρωδικά της Σύρου έως την κολοκυθόπιτα της Άνδρου.

«Στόχος είναι η ανάδειξη της κυκλαδίτικης κουζίνας, η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των νησιών και η προβολή των κοινών χαρακτηριστικών τους», λένε οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ.

Μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, άλλα και εκθέσεις ζωγραφικής και λαογραφικού υλικού πλαισίωσαν το φεστιβάλ. Στον Αρτεμώνα της Σίφνου, ένα παραδοσιακό σπίτι με ξύλινες πιατοθήκες, πήλινα πιάτα, αγροτικά εργαλεία και ένα σιδερένιο νυφικό κρεβάτι είχαν στηθεί για το κοινό.
πηγή: www.tanea.gr

kea-tzia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου