24/4/10

Εορτασμός 25η Μαρτίου στην Κέα

Μεγάλη μέρα η 25η Μαρτίου για την Ελλάδα.

Στη Τζια λοιπόν και σε όλες της εκκλησίες του νησιού γιόρταζαν με λαμπρότητα τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Στη Δημοτικιά λειτουργούσε ο πατέρας Λευτέρης με πλήθος κόσμου να εκκλησιάζεται. Ήταν μια μεγαλοπρεπής λειτουργία. Σε αυτή παραβρέθηκαν το δημοτικό και νηπιαγωγείο Ιουλίδας , ο σύλλογος ναυτοπροσκόπων Κέας, το γυμνάσιο-λύκειο και το ΕΠΑΛ Κέας.
Στις 11:00 πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία της Χώρας για να παρακολουθήσει την μαθητική παρέλαση και στη συνέχεια να δουν τους μαθητές με παραδοσιακές στολές να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς. Στη μέση η μπάντα, όπου παιδάκια ηλικίας 7-15 έπαιζαν εμβατήρια και σήμαναν την έναρξη της παρέλασης. Ακολούθησε η έπαρση σημαίας και στη συνέχεια ο πατέρας Λευτέρης και ο παπα-Κλάψης έκαναν τρισάγιο στη μνήμη όσων έπεσαν στην Ελληνική Επανάσταση. Ακολούθησαν ποιήματα από τα παιδιά του δημοτικού Ιουλίδας και του δημοτικού και νηπιαγωγείου Κάτω και Πέρας Μεριάς.
Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Έπαρχο Κέας τον δήμαρχο Κέας και διάφορους άλλους φορείς του νησιού. Και τέλος άρχισαν οι παραδοσιακοί χοροί των παιδιών που ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές χόρεψαν τραγούδια από τα Γιάννινα, την Μακεδονία, την Νάξο, τον Πόντο με την τραγουδιστική πανδαισία να κλείνει χορεύοντας όλοι τον μπάλο. Ήταν απίθανα όλα. Μαθητές και κόσμος ανανεώνουν τον ραντεβού τους για του χρόνου. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
Δείτε εδώ τις φωτογραφίες των εκδηλώσεων
Επιμέλεια - φωτογραφίες: Δημήτρης Βασιλάκης

kea-tzia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου