12/6/09

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, Επαρχείο Κέας - Δελτίο Τύπου

Η αρχαία Καρθαία και τα παλιά μονοπάτια της Τζιας
Το σημαντικό γεγονός του φετινού καλοκαιριού για το νησί της Κέας (Τζιας) είναι η αναστήλωση – ανάδειξη της αρχαίας πόλης Καρθαίας στα Ν.Α. του νησιού. Η «κοιμισμένη πολιτεία», που για αιώνες άγνωστη και ξεχασμένη βρισκόταν στο έλεος των κάθε λογής αρχαιόφιλων-αρχαιοκάπηλων, ξύπνησε ξαφνικά δείχνοντας στους ανυποψίαστους κατοίκους και επισκέπτες της Τζιας τις πραγματικές διαστάσεις του λαμπρού της παρελθόντος. Αναδείχθηκαν οι ναοί του Πυθίου Απόλλωνα και της Αθηνάς, που χρονολογούνται στο 550-530 π.Χ, καθώς και δύο ακόμα κτίρια, που αποτελούσαν μαζί με τους ναούς, τους χώρους λατρείας και συνάντησης των Καρθαιέων.

Οι εργασίες για τη συντήρηση / αναστήλωση των μνημείων και την ανάδειξη του χώρου ξεκίνησαν μετά την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού (Γ΄ ΚΠΣ) το 2001. Η διαχείριση ανατέθηκε σε ειδικό Ταμείο και η μελέτη-εκτέλεση του έργου σε Επιστημονική Επιτροπή αποτελούμενη από αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες και άλλους ειδικούς επιστήμονες. Τζιώτες τεχνίτες της ξερολιθιάς βοήθησαν στην κατασκευή ενός νέου πλέγματος λιθόστρωτων μονοπατιών που κατευθύνουν τους επισκέπτες στα μνημεία.

Η πρόσβαση στην Καρθαία δεν είναι άνετη, καθώς η αμαξιτή οδός σταματάει περίπου 2 χιλιόμετρα μακριά από το χώρο. Όμως ένα δίκτυο παραδοσιακών μονοπατιών, έχει δημιουργηθεί στο νησί, οι λεγόμενες πολιτιστικές διαδρομές 12 τον αριθμό, τέσσερις εκ των οποίων καταλήγουν στον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας και στις δυο θαυμάσιες παραλίες της. Χαρτογραφημένες και σηματοδοτημένες οι πολιτιστικές διαδρομές της Κέας προσφέρονται για πεζοπορικό τουρισμό και συνδυάζονται με την επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους, βυζαντινά μνημεία, πηγές, δάση βελανιδιάς, εξωκλήσια και παραλίες.

Προσκαλούμε τους επισκέπτες του νησιού μας στις πολιτιστικές διαδρομές και τα αξιοθέατα της Τζιας. Ιδιαίτερα προσκαλούμε όλους να επισκεφθούν την Αρχαία Καρθαία, που μετά την επισκευή και αναστήλωσή της αποτελεί το κόσμημα του νησιού μας. Τα εγκαίνια του έργου θα γίνουν στις 28 Ιουνίου 2009 στον αρχαιολογικό χώρο, όπου θα βρίσκονται αρχαιολόγοι και θα ξεναγούν τους επισκέπτες.

Στέφανος Λέπουρας
Έπαρχος Κέας-Κύθνου

1 σχόλιο:

  1. 'ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΑΥΤΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΟΧΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή