28/6/09

2009 – Έτος Διάσωσης του πύργου της Αγίας Μαρίνας

Με απόφαση του δημάρχου Κέας Νίκου Δεμένεγα το έτος 2009 ανακηρύχθηκε Έτος Διάσωσης του πύργου της Αγίας Μαρίνας. Η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού θέλοντας να συμβάλει στη διάσωση του σπουδαίου αυτού μνημείου προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για την μελέτη συντήρησής του και αργότερα για την αποκατάστασή του.

Ο πύργος αυτός βρίσκεται μεταξύ Ιουλίδας και Ποισσών και πρόκειται για ένα από τα ψηλότερα αρχαία κτίρια που σώζονται μέχρι τις μέρες μας. Είναι τετράγωνος, φτιαγμένος από ντόπια πέτρα και μάρμαρο, με πέντε ορόφους και ύψος που φτάνει τα 20 μέτρα. Ο ρόλος του ήταν κυρίως αμυντικός και κάπου στο 1600 χτίστηκε δίπλα του ο ναός της Αγίας Μαρίνας αφού το σημείο ήταν προστατευμένο. Το 1858 όμως ένας σεισμός συνέβαλε στην μερική κατάρρευσή του. Από τότε στέκει εκεί μισογκρεμισμένος θυμίζοντας μια ένδοξη εποχή.

Αν θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά στην προσπάθεια που γίνεται για τη διάσωση του πύργου επικοινωνήστε με την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στο τηλέφωνο 210 3225245. kea-tzia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου