4/9/09

Πρόσκληση στα μονοπάτια της Κέας

TΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΖΙΑΣ - Αρχαία, λιθόστρωτα, σηματοδοτημένα μονοπάτια, συνθέτουν ένα πυκνό δίκτυο διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Η Κέα ή αλλιώτικα Τζια είναι από τα μεγαλύτερα σε έκταση νησιά των Κυκλάδων, το 6ο μετά τη Νάξο, την Άνδρο, την Τήνο, την Πάρο και τη Μήλο. Το ανάγλυφο του νησιού έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, αποτελούμενο από βαθιές χαράδρες, βουνά με απότομες κλίσεις, οροπέδια, κοιλάδες και πολλές ακρογιαλιές. Η γεωμορφολογία του νησιού σε συνδυασμό με την από αρχαιοτάτων χρόνων κοινωνική οργάνωση των κατοίκων του, είχαν ως αποτέλεσμα τη διασπορά σε όλη του την έκταση της δόμησης και της κατοικίας και συνακόλουθα τη δημιουργία δρόμων επικοινωνίας σε όλο το μήκος και το πλάτος του.

Έτσι δημιουργήθηκαν τα μονοπάτια, που η καλαισθησία των κατοίκων τα ήθελε περιποιημένα, πλακοστρωμένα με τέχνη και στέρεα στο πέρασμα του χρόνου. Αυτό το δαιδαλώδες δίκτυο μονοπατιών αποτελεί σήμερα το σημείο αναφοράς, το συγκριτικό πλεονέκτημα, ο πλούτος της Κέας.

Η αξιοποίηση των μονοπατιών ξεκίνησε από το Τμήμα Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων με την επισήμανσή τους, τη σηματοδότησή τους, τη χαρτογράφησή τους και την ανάδειξή τους σε διαδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Σε συνεργασία με το Επαρχείο και το Δήμο Κέας τα μονοπάτια του νησιού πιστοποιήθηκαν με ISO 9001-2000 και δημιουργήθηκε Επιτροπή παρακολούθησης της βατότητας, της επισκευής και της συντήρησής τους.

Προσκαλούμε τους Φθινοπωρινούς επισκέπτες του νησιού σε μια απολαυστική περιήγηση στα παλιά μονοπάτια, μέσα από δάση βελανιδιάς, δίπλα από λευκά εξωκκλήσια, βρύσες με τρεχούμενο νερό, παραδοσιακές κατοικίες και αρχαιολογικά μνημεία, με κατάληξη σ’ ένα από τα γραφικά ακρογιάλια της Τζιας.

Στέφανος Λέπουρας
Έπαρχος Κέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου