22/1/10

Ο πρώτος υπόγειος βιολογικός καθαρισμός στην Κέα


Ο πρώτος υπόγειος βιολογικός καθαρισμός θα εφαρμοσθεί σε εγκαταλειμμένο λατομείο έκτασης χιλίων τετραγωνικών µέτρων στην Κέα. Ενώ στο νησί λειτουργεί ήδη βιολογικός καθαρισμός δίπλα σε μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού- της πλαζ του Γιαλισκαρίου- υπάρχει ομοθυμία ως προς την κατασκευή του νέου υπόγειου βιολογικού καθαρισμού. Ο κ. Καλιαμπάκος Δημήτρης, καθηγητής μεταλλευτικής στο ΕΜΠ μιλά στο tvxs για τα οφέλη της αξιοποίησης του υπόγειου χώρου.

Ο βιολογικός καθαρισμός της Κέας θα κατασκευαστεί στην είσοδο του νησιού, λίγα μέτρα μετά τον οικισμό της Κορρησίας. Την έρευνα για το έργο πραγματοποίησε το Εργαστήρι Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

«Παρότι το κόστος του έργου που έχει αναληφθεί από τον Δήμο Κέας έχει υπολογιστεί σε 800.000 ευρώ, το κόστος από τις επιπτώσεις του επιφανειακού καθαρισμού είναι πολύ μεγαλύτερο», σύμφωνα με τον κ. Δ. Καλιαμπάκο.

«Η λύση της υπογειοποίησης εκμηδενίζει όλα τα προβλήματα του βιολογικού καθαρισμού όπως είναι οι εκπομπές οσμών, η αισθητική ρύπανση και ο θόρυβος, καθώς ο υπόγειος βιολογικός καθαρισμός διατηρεί όλες τις προδιαγραφές του επιφανειακού διαθέτοντας όμως βιολογικό φραγμό που κάνει εύκολη τη διαχείριση των εκπομπών», μας λέει ο κ. Καλιαμπάκος.

Άλλωστε, η έρευνα δεν περιορίζεται στην περίπτωση της Κέας αλλά μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλη την Ελλάδα. Ο κ. Καλιαμπάκος παράθεσε το παράδειγμα του υπέργειου βιολογικού καθαρισμού στο Κέντρο Λυμάτων Μεταμόρφωσης στην Αθήνα. Όπως μας εξηγεί «μία ενδεχόμενη υπογειοποίηση θα αναβάθμιζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, στην περίπτωση των νησιών που η αξία γης είναι μεγάλη και χαρακτηρίζεται από ανταγωνιστικές χρήσεις, οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού αποτελούν πάντοτε θέμα αντιπαράθεσης. Η υπογειοποίησή του βιολογικού καθαρισμού αποτρέπει την απαξίωση της αξίας γης».

Η τεχνική αυτή είναι η συνήθης στις σκανδιναβικές χώρες όπου είτε εφαρμόζεται η τεχνική της επανεπίχωσης- όπως στην περίπτωση της Κέας-είτε η κατασκευή γίνεται με την εξ ολοκλήρου εκσκαφή του συγκροτήματος μέσα σε βράχο.

Η έρευνα του Εργαστηρίου Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής του ΕΜΠ, διήρκεσε ένα χρόνο όμως έχει 15ετή πορεία στην έρευνα για την αξιοποίηση συνολικότερα των υπόγειων χώρων, η οποία σύμφωνα με τον κ. Καλιαμπάκο, είναι η μόνη δυνατότητα που έχει η ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
kea-tzia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου