5/7/09

Τα εγκαίνια της αρχαίας Καρθαίας στην Κέα


Στις 27 και 28 Ιουνίου έγιναν στην Κέα τα εγκαίνια της αναστήλωσης του αρχαιολογικού χώρου της Καρθαίας. Το Σάββατο 27 του μηνός στην Κάτω Μεριά, στο εστιατόριο ΚΑΡΘΑΙΑ, έγινε η παρουσίαση του έργου από την καθηγήτρια κ. Ευαγγελία Σημαντώνη – Μπουρνιά, που ήταν επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας μελέτης και κατασκευής του έργου της αναστήλωσης. Την επόμενη μέρα, Κυριακή, κατέβηκαν όλοι στον αρχαιολογικό χώρο, που έγινε ενημέρωση από τους αρχαιολόγους για την ιστορία της πόλης της Καρθαίας.

Λίγα λόγια για την Καρθαία, μέσα από το θαυμάσιο βιβλίο, που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και επιμελήθηκαν οι αρχαιολόγοι: Ε. Σημαντώνη-Μπουρνιά, Λ.Γ.Μενδώνη και Τ.Μ.Πανάγου.
Σύμφωνα με τον μεγάλο ποιητή της αρχαιότητας Πίνδαρο, η Καρθαία είναι ένα ελάχιστο κομμάτι γης, που όμως δεν θα το άλλαζε ο ποιητής ούτε με τη μεγάλη Βαβυλώνα.
«Η Καρθαία ήταν πάντα ένας τόπος μαγικός», γράφει η κυρία Μουρνιά. Ο Αλέκος Φασιανός: «Νιώθω να με πλημμυρίζει ένα συναίσθημα σύνθετο, που αποτελείται από ιστορία, φαντασία και πραγματικότητα. Νιώθω να με συνδέει με τους αρχαίους Καρθαιείς η ευωδιά την φασκομηλιάς». Και ο φιλέλληνας αρχαιολόγος K Fittchen: «Σπάνια βρίσκει κανείς στην Ελλάδα θέσεις όπου ιστορία και φύση αποτελούν ένα τόσο αρμονικό σύνολο».

Η Καρθαία, μετά την επισκευή και ανάδειξη-αναστήλωσή της, αποτελεί πλέον έναν αρχαιολογικό χώρο επισκέψιμο με πολύ ενδιαφέρον. Το πρόβλημα της μετάβασης προς το παρόν παραμένει άλυτο και μόνο με πεζοπορία μέσα από καλοδιατηρημένα μονοπάτια είναι δυνατή η προσέγγιση στον αρχαιολογικό χώρο. Υπάρχει ελπίδα να λυθεί το πρόβλημα της μετάβασης και από ξηράς (η μελέτη του δρόμου είναι έτοιμη και απομένει η χρηματοδότηση), αλλά και από θαλάσσης με τη δημιουργία μικρού μόλου. Προς το παρόν προέχει η φύλαξη του χώρου.

Στέφανος Λέπουρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου